Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2013

Ο Πλατινί ανοίγει το «πουγκί» της UEFA - Η αύξηση 15% στα bonus του Champions League από το 2015 και η ευκαιρία για τις ελληνικές ομάδεςΗ ποδοσφαιρική «βιομηχανία» εξακολουθεί να ανθεί σε εποχές οικονομικής κρίσης. Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι η εμπορική λειτουργία των  μεγάλων ομάδων της Ευρώπης προσομοιάζει με αυτή των …πολυεθνικών εταιρειών.

Τα «πολλά χρήματα», βέβαια, προορίζονται «για λίγους». Ομως, η «μαμά» UEFA και ο «καλός πατερούλης» Μισέλ Πλατινί «φροντίζουν» όλα τα «παιδιά» τους, για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στους οικονομικούς ελέγχους του Financial Fair Play.
Φυσικά, με το αζημίωτο, αφού, οι τζίροι της ομοσπονδίας είναι τεράστιοι.  
Εξαιρετικό ενδιαφέρον αποκτά (και) για το ελληνικό ποδόσφαιρο η εκπεφρασμένη πρόθεση της διοργανώτριας των ευρωπαϊκών θεσμών του «βασιλιά των σπορ» για την καταβολή αυξημένων «χρηματικών επάθλων» κατά την χρονική περίοδο από το 2015 ως το 2018 στους συλλόγους που θα συμμετάσχουν στο Champions League.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ελβετία, η UEFA ετοιμάζεται να «ανεβάσει» τα bonus της προς τις 32 ομάδες σε ποσοστό 15% για τις τρεις προσεχείς περιόδους του Champions League, χάρη στα νέα deals που υπέγραψε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων και τις χορηγίες.
Στην «τρέχουσα» διοργάνωση του Champions League η UEFA θα διανείμει περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ στους «32» και από το 2015 το «κονδύλι» θα υπερβεί κατά τα φαινόμενα το «όριο» του 1 δισ. ευρώ (1,035 δισ. ευρώ, με +15%). 
Μάλιστα, η ΤΕΑΜ, εταιρεία η οποία με έδρα την Ελβετία διαχειρίζεται και πουλά τα εμπορικά-τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης, φέρεται να εξασφαλίζει deals 1,34 δισ.ευρώ το χρόνο για την 3ετία.    
Εν κατακλείδι, το μήνυμα είναι: όποιος επενδύει για να «φτιάξει» μια καλή και ανταγωνιστική ομάδα, ικανή να προχωράει στο Champions League, θα εισπράττει πιο πολλά!    

Η 12η ΘΕΣΗ    

Το θέμα έχει δυο «παραμέτρους» για την ελληνική Super League ΟΠΑΠ:
- η πρώτη είναι ότι Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ καλούνται, φέτος, να υπερασπισθούν με τα αποτελέσματα τους (σε Champions League και Europa League) το δικαίωμα του πρωταθλητή της χώρας να «περνά» απευθείας σε όμιλο του άλλοτε «πρωταθλητριών» και να εξασφαλίζει τα minimum έσοδα των 20 εκατ. ευρώ και μετά τη σεζόν 2015=16, μέσω της 12ης θέσης της βαθμολογίας, έναντι της Ελβετίας και των τριών ομάδων της (Βασιλεία, Τουν, Σεν Γκάλεν).
- η δεύτερη, το αν ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και μελλοντικά η ΑΕΚ (η οποία «αναγεννιέται από τις στάχτες της» στα χέρια του Δημήτρη Μελισσανίδη και προσδοκά από το 2015 την «μεγάλη επιστροφή» της στην Super League) θα καταφέρουν να διακόψουν την «κυριαρχία» του Ολυμπιακού στους τίτλους για να βουτήξουν πιο εύκολα το «δάκτυλο στο μέλι».
Χειρότερο σενάριο για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι να «χαθεί» η προνομιούχος 12η θέση της UEFA και να υποβληθούν το 2015 και οι δυο εκπρόσωποι του στο καλοκαιρινό «βασανιστήριο» των προκριματικών του Champions League    
Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός κατέχει ένα ρεκόρ είσπραξης 27 εκατ. εκατ. ευρώ από μια χρονιά του στην Ευρώπη και συνολικά για την 5ετία 2009-2014 θα ξεπεράσει το «φράγμα» των 100 εκατ. ευρώ.  
Συγκριτικά, με μια καλή ευρωπαϊκή πορεία ως τους «16» του Champions League μια ελληνική ομάδα θα μπορεί να βάζει στα ταμεία της τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ.
Η 12η θέση της UEFA, λοιπόν, «κερδίζει» μεγαλύτερη, κυριολεκτικά, αξία!

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ DEALS

Ο CEO της UEFA, Ντέιβιντ Τέϊλορ, αποκάλυψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ότι τα ετήσια έσοδα του Champions League και του Europa League θα κορυφωθούν στο 1,5 δισ. ευρώ, χάρη στην αύξηση της ζήτησης και τη βελτίωση των συμβάσεων.
«Περιμένουμε ότι θα κερδίζουμε όλο και περισσότερα χρήματα», σχολίασε ο αξιωματούχος της UEFA και πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή ομοσπονδία «χτύπησε» καλύτερες προσφορές στα τηλεοπτικά στην Γαλλία, όπου το Αραβικό Al Jazeera διατηρεί 4 ή 5 «πακέτα» δικαιωμάτων για το Champions League μεταξύ 2012-15, εκτός από αυτές σε Ιταλία και Ισπανία.
Κατέληξε δε, ότι η UEFA διαπιστώνει σημαντική ανάπτυξη έξω από την Ευρώπη στη Νότια Αμερική, την  Βραζιλία κυρίως και ορισμένες περιοχής της Ασίας! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου